Bert Schelfhout

Home

Herstel de geloofwaardigheid in Open Vld

Herstel de geloofwaardigheid in Open Vld

In deze cruciale periode voor Open Vld, stelt Bert Schelfhout zich kandidaat voor het voorzitterschap van de partij.  In een land dat kreunt onder belastingen, regelneverij en oplopende staatsschuld, moet de liberale partij de motor zijn van cruciale hervormingen. We moeten onze partij hervormen en haar geloofwaardigheid herstellen.  Een nieuwe generatie zal hierin het voortouw nemen. In deze mission statement gooien we een reeks hervormingsvoorstellen op tafel.

Ik sloot mij als 19-jarige aan bij de toenmalige Vld. De partij had een vooruitstrevend DNA. De overheidsschuld afbouwen en initiatief belonen, was ons credo.  Twintig jaar later blijf ik met een wrang gevoel zitten. Velen van ons hebben afgehaakt. Je kan ze dat niet verwijten.

Onze partij is op een cruciaal moment beland. We zitten in een negatieve spiraal van desastreuze peilingcijfers en een schrijnend gebrek aan geloofwaardigheid. Ook ons land zit in moeilijk vaarwater, we zijn wereldkampioen begrotingstekort en fiscale druk. Open Vld is mee verantwoordelijk voor deze malaise. Voor een liberale partij die pretendeert een efficiënte, slagvaardige overheid, strikte begrotingsdiscipline en een robuuste economie na te streven, is dit onverdedigbaar.

Onze partij zit vast in een cyclus van improvisatie. De manier waarop een interim-voorzitter werd aangesteld, is daar een stuitend voorbeeld van. Te veel offeren we onze principes voor vluchtige politieke voordelen. Dit moet stoppen. Ons land verdient beter. De leden van onze partij verdienen beter.

Laat het duidelijk zijn: we hoeven echt niet opnieuw het liberalisme uit te vinden met weer een nieuw  ideologisch pamflet, manifest of congres. De ideologische blauwdrukken voor het redden van onze welvaartstaat, staatsfinanciën en ons economisch bestel liggen al lang klaar. Wat we dringend nodig hebben, zijn nieuwe, charismatische frontmannen en -vrouwen en een messcherpe, doordachte strategie om die liberale principes zowel in de parlementaire arena als aan de onderhandelingstafel te laten zegevieren.

Bert Schelfhout
Scroll naar boven